2011. július 15., péntek

X800 Tactical védőszemüveg

Egy véleményem szerint nagyon jó minőségű és játék élményt adó teljes taktikai védőszemüveget mutatnék be a következőben.
(Bolle replika, de tapasztalataim szerint felül is múlja az eredetit.)
 Sok fajta védőszemüveg volt már a birtokomban (Uvex, Bolle, ESS), és nagyon sok "bevetésen" teszteltem őket. Mondanom sem kell a szemüvegek legnagyobb és legidegesítőbb problémája a párásodás. Ezen kívül még a verejték lencsén való lecsorgása, a látó mező torzítása, valamint a karcosodás. Ezeket a zavaró tényezőket sok teszt és sok fajta körülmény kipróbálásával lehet szűrni. Jelentem, hogy ezen védőeszköz, nagyon jól vizsgázott kb az összes pontban, de vegyük csak górcső alá.
Hátsó nézet a vastag pánttal és a gumi kerettel
Az X800-as 3 fő részből áll. A lencse, a keret és a rögzítő pánt.
A lencséből 3 fajta van forgalomban. A tesztünk alanyát szolgáló sárga, egy víztiszta és egy sötét (kb napszemüveg) típusú.
A keret masszív, kicsit fényes anyagú műanyagból készült. Az elején helyezkedik el a két szem közötti részen a lencse 2 "pöcökből" álló rögzítési pontja, valamint mind a 2 felén még egy-egy belepattintós rögzítő fül. A lencséket kicsit feszegetős módszerrel, de minden gond nélkül ki lehet venni és cserélni. Mindig a közepét kell először kipattintani és utána ki lehet húzni.
Középső lencse tartó illesztések
Oldalsó rögzítő fül
Azonban a középső két tartó pöcök a szemüveg leggyengébb pontja, mivel egy közvetlen találat eltörheti a tartókat. Ez nem fogja a lencse leválását eredményezni, viszont onnantól a cseréket elfelejthetjük. Sok találatot kapott már nálam egy ilyen és semmi baja nem lett a keretnek.
A keret hátulján egy rugalmas gumi fut végig, ami hozzáér a bőrünkhöz. Kellemes, puha, nem keményedik és repedezik meg a használat és az idő során.
Rugalmas, kényelmes gumi keret
A rögzítő gumipánton nincs semmi különös. Teszi a dolgát, kellően erős. Egy műanyag hevederrel állítható a pánt nagysága.
Kép csalóka, csak 3mm-es a rés, ami a párásodást teljesen megszünteti.
 Az X800-as különlegessége, hogy mind alul, mind pedig felül a keret és a lencse között van 3-3mm-es rés. BB nem tud rajta behatolni, de emiatt nem is párásodik. -10 foktól +38-ig volt tesztelve és állíthatom, hogy nem párásodik. A lencse belsején egy párásodás gátló fólia réteg van, ami a 1-2 éves használat után a tisztogatástól elkezdett lemállani. Használható úgy is, de az már azért tudja zavarni a látást. Ez sem baj, mert lencsét 1500-2000 ft-ért kb bárhonnan lehet hozzá rendelni.
Egy leharcolt lencse. 3 év használat után 1m-ről 430FPS találat. Csak repedt, nem tört. Ezután is bírta a találatokat, de biztonság kedvéért ezt selejteztem.
Összességében egy olcsó, kényelmes és strapa bíró szemüveg az X800-as. A cserélhető lencsék minden körülmények között használhatóvá teszik. Én személy szerint mindig a sárgával használom, mivel félhomályban, sötétben vagy 15%-al megnöveli a látás élességét. Maga a lencse nem torzít, a keret kényelmes, és minden fajta fejtípusra passzol. A pántot annyira ki lehet engedni, hogy még sisakon való hordásra is alkalmas lesz.

2 megjegyzés:

  1. Igazából kb minden airsoft boltban és online kereskedésben hozzá tudsz jutni. Airsoftdepo, airsoftcentrum, airsoftmagyarorszag, taiwangun stb. X1000-is kicsi eltéréssel, ugyan ilyen.

    VálaszTörlés