2011. június 15., szerda

Tokyo Marui Hi-Capa 4.3 Tactical GBB



Rengeteg fajta pisztoly létezik a hadviselésben. Ki erre, ki pedig arra esküszik. Nekem már nem egy pisztoly volt a tulajdonomban, valamint rengeteg típus fordult meg a kezemben. CQB-n felbecsülhetetlen előnyt tud nyújtani egy jó oldalfegyver, de itt is mint az AEG-eknél rengeteg tulajdonságot kell figyelembe venni a használójának. Általában a legelterjettebb típusok a hadi pisztolyok replikái. Lehet hogy a való életben ezek a legmegbízhatóbbak, viszont ebben a sportban nem kell olyan igénybevételnek megfelelniük, nem éles lőszert tüzelnek :), valamint lő távban nem  szárnyalják túl egymást olyan mértékben, mint az eredeti éles társaik.

Én személy szerint az Colt 1911, vagyis inkább ennek a modern kori követelmeknek megfelelő típusait részesítem előnyben. Mind kinézetét (főleg), használhatóságát, mind pedig az elsütő billentyű elsütésének rövidségét szem előtt tartva.

A részletekre pontosabban ki fogok térni pro és kontra, de egy dolog mellett nem mehetünk el. Egy erdőben, nagy távokon megfelelő lehet pl egy MK23, vagy M92, de egy CQB-n tapasztalataim szerint esélytelenek egy Hi-Capával szemben, mivel az elsütésük olyan hosszú úton történik, hogy mire egy lövést leadunk vele, a Capával már rég leadtunk egyet (de kettőt is). Ez saját vélemény, de érdemes mindenkinek ezt megvizsgálnia.


Na, eme rövid bevezető után jöjjön maga a 4.3 Hi-Capa

Egy hideg decemberi napon sikerült beszereznem ezt a replikát egy pozsonyi üzletben. Nem egy olcsó darab az biztos. Teljesen fém kivitelben is lehet ilyen típusú pisztolyokat venni, fele ennyiért, viszont a későbbiekben erre kitérek miért is éri meg ennyivel többet perkálni ezért a típusért.

Doboz tartalma
A doboz egy elég látványos grafikákkal ellátott fedőt kapott, melyen minden információ megtalálható, maga a replika egy fekete nikecel ágyazásban kapott helyet, a hozzá való tárral, egy cső kupakkal, egy használati útmutatóval, valamint egy rövid Tokyo Marui katalógussal. Nem túlozták el de ezt a nevesebb gyártóktól megszokhattuk.
A csomagból kivéve egy kicsit meglepő a pisztoly súlya. Ez viszont nem pozitív értelemben. Mint a legtöbb Marui, ez is műanyag szánas, ami a súlyára erősen kihat. Ettől függetlenül viszont egy igen masszívan, hézag és sorja mentesen, összerakott replikárol beszélünk. Ami legelőször feltűnik azok a markingok. A fegyver szán és test mind két oldalára jutott belőle.
A fém részek, a test, a tárkioldó, markolat biztosító, biztosító fül, kakas, szánakasztó, és az irányzékok. A fém részek festése matt szépen egyenletesen felvitt munka. Viszont gyorsan kopásnak indul. Szereléket tettem a sín részre az elején, amitől 2 csíkban a festék le is jött, valamint a pisztolytáskában való súrlódás is elkezdte enni a hozzá érő részeken a festést.
Feliratokkal nem spóroltak

A szán műanyagból készült. Matt fekete színű, megegyező a fegyver többi részének a színével. Könnyen csúszik hátra, akadás mentesen. A feliratok szépen kidolgozottak rajta. Mivel könnyű így gáz fogyasztásban is igen takarékos, 1 töltéssel 2 tárat is ki lehet lőni, minden gond nélkül, ettől eltérően pl egy fém szánas WE a legjobb körülmények között is max 1 tárat lő ki. Üres tárnál a szán hátul marad.
Szán akasztó és a szán találkozása
Mivel a szán akasztó fém, a szán meg műanyag, így előre látható, hogy a szánt egy idő után meg fogja "enni", és emiatt nem lehet megakasztani. Ez viszont rengeteg lövés után fog bekövetkezni. Az első 2-3 tár ellövése után már lehet látni a nyomait a műanyagon, de normál használat mellett rengeteg lövést el fog viselni.

A biztosítása a fegyvernek rendkívül jól ki lett találva. Több módon is el lehet kerülni a véletlen elsütést. A kakast 3 állásban lehet állítani. Így egy mozdulattal tűzre készre lehet állítani. Biztosító fület a kakas felhúzása után fel lehet nyomni, így meggátolja az elsütést, valamint amíg nem fogjuk meg a markolatot és egy bizonyos erővel nem markolunk rá, nem lehet elsütni a pisztolyt.
Kakas felhúzott állapotban, biztosító fül, festett hátsó irányzék

Az irányzékok fémből készültek és az 5.1-es Hi-Capa hibája itt már orvosolva van (játék közben leeső irányzék), de attól még időnként érdemes a hátsó irányzék csavarján húzni egyet. Az első állítható horizontálisan, míg a hátsó horizontális és vertikálisan is. A hátsó gyárilag csak fekete színt kapott, a fehér festést utólag kapta.
Érdesített markolat
A markolat nagyon recés textúrát kapott, ami kesztyű nélkül is csúszás mentes fogást biztosít. Az alsó, hátsó részénél kapott egy kis fém rudat, ami a biztonsági zsinór felfüggesztéséhez szükséges.

A szánt hátrahúzva előkerül a külső cső, mely fekete anyagában színezett műanyag. Csak közelről lehet látni hogy nem fém, viszont ezt nem is érdemes lecserélni, mert így is teszi a dolgát, egy marui fém külső cső meg egy vagyon.
Műanyag külső cső és ín rendszer
Tár:
A tár egy meglehetősen nehéz és masszív "fém darab". 28db BB fér el benne. A műanyag részei a tár alján védő lemez, amit le lehet pattintani, valamint a tárajak, ami egy nagyon rossz döntés. Nekem már sikerült 3 db ajkat elhasználnom. Elég gyorsan el tudnak törni. Amire oda kell figyelni, hogy miközben tárazunk és a rugót lehúzva tartjuk, ne engedjük el, mivel olyan erős, hogy darabokra töri a műanyag tárajkat ha nem vezetjük vissza kézzel, hanem visszaugrik. Ezt egy fém Shooter design tárajakkal oldottam meg.
Pozitívum, hogy a tár kompatibilis a Marui 5.1-es és az összes WE 5.1, 4.3-as replika tárjával. (amúgy létezik 52db-os Marui tár is) :)
Kiszélesedő "lőszer" tartó a töltés megkönnyítése érdekében
Feliratok a tár hátulján és gáz szelep
Gázt nem eresztik el. Hosszabb tárolásnál érdemes egy kevés gázt hagyni a tárban, hogy ne száradjanak ki a tömítések.


4.3 Hi-Capa működése:
A tár behelyezése után akadás nélkül könnyen fel lehet húzni az erre kialakított recézett felület megfogásával. Elsütés után a műanyag szán ellenére meglepően nagy hátrarúgást, valamint hanghatást produkál. Gázfelhőt nem ereget, jól osztja el lövésenként a gáz mennyiséget.
Lőképe rendkívül meggyőző, 30m !!! -en testalakot minden probléma nélkül el lehet találni. 0,2-es BB-vel Green Gas-al 300-310 FPS-t produkál-

Szétszedés:
A tár kiszedése után a szánt addig húzzuk hátra, amíg az erre kialakított kis vájat a szánakasztóhoz nem kerül. Ekkor a szánakasztót a test másik oldaláról kinyomjuk, a szánt előre húzzuk. Összerakás fordított sorrendben.


Hop-Up:
A hop-up-hoz a szán leszedése után férünk hozzá, melyet a szán alsó felén találunk meg. Egyenletesen lehet állítani, rázkódástól nem állítódik el. Csere nem szükséges, jó minőségű a gyári gumi is.

Karban tartás:
Érdemes egy nagyobb játék után mindig szétszedni, és a szán, valamint a test egymáshoz érő felületeinél kitisztítani, valamint szilikonnal nagyon vékonyan bekenni.
Fegyver olajjal ne kenjük, mivel az a műanyag és gumi felületeket kikezdheti.
A korábbiakban leírtak szerint a tárban mindig maradjon egy kevés gáz a tömítések kiszáradása elkerülése érdekében.

Pro-Kontra:

Pro:
  • kidolgozott kinézet (markingok)
  • szép festés
  • jó gázfogyasztás
  • kompatibilis tárak és szinte kifogyhatatlan tartozék rendelés
  • sín az elején
  • rendkívül jó lőkép (pontos)
  • gyors elsüthetőség
  • irányzékok állíthatósága
Kontra
  • drága
  • műanyag szán kopása
  • festék kopása
  • tárajak gyengesége
  • Műanyag külső cső
Összegzés:
Egy rendkívül megbízható és pontos oldalfegyvert mondhat magáénak aki egy ilyen replikát választ. Néhány gyengeségétől eltekintve, amit 1-2 ezer forintos ráfordítással meg lehet oldani. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése