2011. augusztus 27., szombat

Tokyo Marui FN P90 Triple Rail

A Fabrique National a P90-est az 1980-as évek végén fejlesztette ki a harckocsizó alakulatok, valamint a testőrök, személyvédelem számára, amely különleges nagy teljesítményű 5,7 mm-es lőszert használ. Különleges kialakítása minden film készítő figyelmét felkeltette. Airsoftban is természetesen megtalálható. Két fajta reakciót tud kiváltani abból aki meglátja. Vagy oda van érte hogy milyen szép, vagy egyenesen rosszul van tőle. Ez viszont a különleges kialakítású fegyverek hátul ütője. Egyben viszont mindenki kiegyezik, hogy kényelmes és rendkívül hatásos épület harcban.


Jelen alanyunk a Tokyo Marui gyár üdvöskéje, mely a cégtől megszokott precizitással és profizmussal lett összerakva. A fegyveren első látásra látszik a hibátlan összeszerelés. Mint az eredeti ez is kompozit műanyagból készült. Rendkívül masszív érzetet nyújt, viszont nagyon könnyű, ami egy hosszabb játékon igen hálás tud lenni.
Megszokhattuk hogy a Marui gyár sajnos mindent műanyagból csinál (tisztelet a kivétel), viszont ez itt pont az előnyünkre válik, mint ahogy említettem. A fegyver testen a tárral együtt minden műanyag, kivéve a teljes rail és rögzítő híd készlet, a lángrejtő és csatlakoztatója, a tűzváltó kar, valamint a csavarok. A tus vég, ami egyben az akkumulátor fedél is gumis anyagból készült.

Szín árnyalatot tekintve a fegyver test sötét szürke, míg a fém részek sötét matt fekete színezést kaptak. Eredeti P90-eseket tanulmányozva, egy az egyben ugyan olyan a szín használat, szóval egy szavunk sem lehet rá. A festés igazán kiváló minőségű, mivel a műanyag részek anyagukban vannak színezve, így esélytelen hogy valaha meg kopjanak. A fekete szerintem por festéssel lett felhordva, ami tényleg rengeteg használat után finoman kezdett el fényesedni és kopni.
A tár barnás sárgás színt kapott, de erről majd később bővebben.
Nem kell fegyver szakértőnek lenni ahhoz, hogy kapásból észrevegyük, ez a fegyver test kialakítás szakított kb minden fajta hagyománnyal, amit már megszokhattunk. Nincsen sem jellegzetes sátorvas, tus, de még pisztoly markolat sem. Két lyuk lett kialakítva, amiken keresztül lehet a fegyvert megtartani. Az első "lyukban" kapott helyet az elsütő billentyű, mely igen kemény elsütést igényel, valamint a tűzváltó tárcsa, melyet vízszintes irányban lehet használni, forgatni. bal oldalra tekerve SAFE módba tesszük, jobb oldalra egy kattanás SEMI mód, két kattanás AUTO mód.  Ezen "lyuk" előtt kapott helyet egy szakáll megy a kéz cső elé való becsúszását gátolja (ilyen technikát használ mostanában a Magpul is az M4-esekhez), valamint ezt első markolatként is lehet használni.
Elsütő billentyű és a tűzváltó tárcsa

Csúszás gátló szakáll, vagy első markolat
Mind két oldalon az elsütő felett található a felhúzókar, mely ennél a replikánál kizárólag csak "dísz", mivel még a hop-up takaró lemezét sem ezzel mozdítjuk arrébb.
A replika tetején található az egyik leghasznosabb része, ami elmésen a TR azaz Tripla sín nevet viseli (szabvány 20mm). Van egy másik változata, amely a military nevet viseli, annál egy beépített red-dot van, ami az esetek 90%-ban igen gyenge minőségű, még a TM-nél is.Amint lehet látni a két oldalsón csak egy-egy fogazat van, míg a tetején egy teljes értékű sín, amibe bele van integrálva egy nyílt irányzék is, amit véleményem szerint kb semmire sem lehet használni. A két egy fogas sínt legalább egy fokkal megnövelhették volna, de így teszi a dolgát.
Rail a nyílt irányzékkal
Feliratokkal nagyon jól állunk. A TR rendszer mindkét oldalán találhatunk feliratokat, amely szériaszámot, fegyver nevet és lőszer típust jelöl. Mélyen van gravírozva, nem fog soha elkopni.


A lángrejtő masszív, nehéz fém darab, ami egy vaskos fém adapterrel csatlakozik a csőhöz. Csatlakoztathatóak hozzá a szabvány CA, TM stb M4 lángrejtők is. Szokás hangtompítóval is felszerelni, amit én személy szerint nem tartok jó ötletnek, mivel ilyenkor pont a CQB-ben való kicsi mérete miatti előnye csökkenne.
Lángrejtő és a fém adapter.
A hop-up része nagyon trükkös helyen van elhelyezve a fegyver testben. Első használat előtt nem kevés fejtörést okozott nekem és a csapat társaimnak, mire megtaláltuk. A felhúzó karral semmi kapcsolata nincs mint ahogy a többi replikánál szokott lenni. Az első lyuk fenti részén helyezkedik el, melyet egy vastag műanyag lemez takar. Ha ezt arrébb csúsztatjuk, akkor pillanthatjuk meg. Pornak esélye sincs bekerülni a hop-up házba, olyan jól zár. Forgó tárcsán lehet precízen állítani a gumi állását.
Okos megoldás! Hop-up ház
Különleges kialakítása miatt egy különleges, Ver7-es Gearboxot kapott, amit sem kiszedni, sem pedig szerelni nem egy leány állom. Amúgy szét szedve szépen kenve, jó minőségű fogaskerekekkel volt szerelve. Ezekből kifolyólag az akkumulátor csak a tus hátsó felében kapott helyet, mely még a lipo akksik térhódítása előtt igen minimális kapacitást tett lehetővé. Ezért muszáj volt egyedi akksit készíteni, hogy elférjen. A gumis tusvég alján lévő gomb benyomása után lefele kell tolni és már is hozzá lehet férni az akkumulátorhoz. Cseréje terepen nem túl szerencsés, mivel rengeteget kell vele szöszmötölni.
Lehet látni a hely szűkösségét
Átalakított akkumulátor (a li-po ma már ezt is orvosolja)
Tár és a tárazás:
Minden replikának, így ennek is megvan a maga gyengesége, mégpedig a tárazás és a tárak. Mivel a tárak nem alulról fölfele vannak behelyezve, hanem fentről lefele, így szoktak előfordulni akadások. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a gyárilag kapott 350-es hi-cap, és a hozzá vásárolható hi-cap tárak egy kalap sz*rt sem érnek. Kivétel nélkül mindegyik kb 30 lőszer után elakadnak. Hiába csinálunk velük bármit, erősebb rugó stb menthetetlenek. Így maradnak az 50db-os real cap tárak. Ezek már gyönyörűen akadás nélkül kiviszik az utolsó BB-t is, DE! ormótlan alakjuk miatt nagyon nehéz őket magunkkal cipelni. Ezt egy combra csatolható tár táskával oldottam meg, de az sem az igazi.


A tárazás folyamata picit bonyolultabb, mint más fegyvereknél, de kis gyakorlással feelingesebb és gyorsan el lehet végezni. A tárat a fegyver tetején lévő vájatba kell belecsúsztatni ütközésig, kicsit lefele megnyomni, majd egy határozottat ráütni a tetejére. Így elkerüljük az elakadást és biztosan a helyére is megy. Kiszedésnél pedig a tár végében lévő 2 tárkioldót hátrahúzzuk és a tár már is kipattan.

A tár:
A Real-Cap tárak lőszer imitációval vannak ellátva, amik kifejezetten jól néznek ki. Vastag műanyagból vannak, egykönnyen nem tőrnek el. Lehet őket tárazni magozóval, ami körülménye, vagy a gyárilag hozzá kapott gyors töltő rúddal, amibe alapból 50db BB fér el. Rá kell helyezni a tár ajakra, megtölteni BB-vel és a vékonyabb rúddal egy erőteljes mozdulattal bele kell nyomni a tárba.

Gyors töltő rúd
Tárazás közben
Használat:
Rengeteg alkalmam volt már játékon épületben használni a kis bestiát. Rendkívül nagy előnyt nyújt a kicsi mérete, könnyebben be lehet vele hatolni egy szobába, mint egy pisztollyal, és az 50-es tárral egy pisztoly sem érhet fel. Terepen ugyan úgy megállj a helyét a gyári 350 FPS-sel, pontos megbízható fegyver. A kicsit görnyedt testtartással épületben nagyon jól lehet haladni, viszont nyílt terepen tud okozni fennakadásokat. Egy dologra kell használat közben odafigyelni, hogy pl fedezék mögül magasra kell tartani kilövésnél, mivel az optikához képest alacsonyan van a csöve és nem egyszer fordult elő, hogy a fedezékemet lőttem az ellen helyett.

Pro:
  • Precíz szép festés, összerakás, anyag használat 
  • Pontos, gyors
  • Kicsi méret és súly (CQB-ra tökéletes)
  • Kényelmes tartás
  • Jól felszerelhetőség
Kontra:
  • Rossz Hi-Cap tárak
  • Nehéz tárazhatóság és tár cipelés
  • Kevés hely az akkumulátornak
  • Ritka és nehézkes gearbox
 Összegzés:
Egy megbízható társat kapunk a replika tekintetében, de én inkább CQB-ra ajánlanám. Terepen nem ideális az előagy hiánya miatt.
Optikával szerelve

4 megjegyzés:

  1. Én két olcsó hicap tárból (mindegyiknek különböző baja volt) mókoltam össze egy olyat, ami aztán soha nem akadt el, gyönyörűen adagolt/adagol.
    Viszon fullface maszkban baromi kényelmetlen, mert nem lehet normálisan ráhajolni az irányzékra.

    Ráadásul kényelmetlennek érzem, ez persze alkati kérdés, hiába tűnt megfogva 1-2 lövés után tetszetősnek, a gyakorlatban nem jött be:( No meg túl kemény a ravasza, egyes lövése nekem nehézkes meg lassú- igaz nekem gyengék is az ujjaim) - így el is fogom adni:(.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Ez teljes mértékben, egy kompromisszumokkal teli replika. Nem a szokványos testtartást kívánja a használathoz. Igazából a nagy előnye, csak az éles változatnál köszön vissza, mégpedig a bull pup miatti hosszú cső.

      A tárral próbáltam én sok mindent, de nem sikerűlt rendbe hozni.

      Törlés
  2. én most tervezem a vásárlást, viszont ezek szerint sima rövid változatot nem érdemes venni, inkább a hosszított "A" típust?

    VálaszTörlés
  3. pontositok, cyma 060-as replikáról beszéltem

    VálaszTörlés