2011. június 23., csütörtök

Dboys(Kalash) AKS-74U (AEG)

Az éles fegyverek között is rendkívül nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvendenek az AK család tagjai. Ez az airsoft világában sincs máshogy. Nem is szaporítom tovább a szót, nézzük a Dboys gyár átcsomagolt replikáját.

A doboz első ránézésre egy igen feltűnő piros színt kapott, a replika teljes fényképével, de már itt is látni hogy a becsukható válltámaszos verziót fogja rejteni. Néhány fontosabb felirat található meg a dobozon, de nem vitték túlzásba.

A fedelet leszedve tárul elénk maga a fegyver, amely egy kettészedett nikecel ágyban kapott helyet. A csomag a replikát, egy kis csomag gagyi BB-t, rúd akkumulátort + töltőt, tisztítópálcát, egy hi-cap tárat valamint egy rövid leírást tartalmaz. Ez az a AK már rengeteg játékon túl esett, így a dobozt nem tudom megmutatni az eredeti állapotában, valamint magán a fegyver testen is lehet majd látni a használatból eredő ütődéseket, karcokat.

Kiszedve a dobozból meglepően nehéz. Feliratból, mint ahogy azt a kínai replikáktól megszokhattuk, nem túl sokat találhatunk rajta. Semmi autentikus iromány nem található a testen.

Az anyaga valamilyen fém ötvözet, ami egész jól állja a megpróbáltatásokat (nem egy falnak lett már odacsapva és eddig még nem rokkant bele). Mágnesezhető fém, a lángrejtő, a tokfedél, felhúzó kar, az irányzékok, az infrabak, valamint a tárakasztó. A pisztoly markolat, és a tár műanyag, de az előagy fa. Igen, nem műanyag hanem tényleg valódi fa. Valamilyen préselt a külső felén lakkozva, de hát akkor is. :)
CQB játékból eredő BB találatok
Színe matt fekete, a karcolásokat jól tolerálja (tapasztalatból). A pisztoly markolat sötét, szinte fekete barna, míg az előagy szépen lakkozott, világos színben tündököl.

Nagy pozitívum, hogy a fegyver bal oldalán gyárilag szerelve van egy infrabak, amire standard AK szerelékeket felrakhatunk. A tűzváltó kar nehézkesen mozgatható az elején, de miután bekopik (és látható heget hagy a fegyver festésén) könnyen mozog. Ez viszont szerviz igényes része a fegyvernek. Használattól függően, de gyakran meg kell majd húzni a rögzítő csavarokat, mer a sok használattól lötyögős lesz.
Tűzváltó útjának a nyoma
Infrabak valamint a tus rögzítő füle a fegyvertest elején
A felhúzó kar könnyen hátrahúzható, és alatta a hüvely űrben található meg a hop-up állítására szolgáló fekete színű műanyag rúd, mellyel könnyen állítható. A gyári hop-up gumival a többi fórumon olvasható problémákkal ellentétben nem volt semmi gáz, de érdemes átellenőrizni.
Ha a rúd akkumulátort bele helyeztük a fegyverbe, ne akarjuk teljesen hátrahúzni a reteszt, mert csúnyán belenyírhat az akkumulátor testébe.
Hop-up állító fül
A tár be és kivételéről egy nagyon stabilan összerakott tárkioldó gondoskodik, ami szerencsére  valamilyen erős, mágnesezhető fémből készült, így nem valószínű hogy egyhamar megadja magát, a mozgató rugója, erős és kellően vastag.
Tárakasztó és a tárfészek
 Ahhoz képest hogy az egész replika mennyire patent módon össze van rakva, a tusánál már elfogyhatott az anyag, vagy a kreativitás, mert itt nagyon nem remekeltek. A test hátsó részén a pisztoly markolat és a tokfedél között kb fele távolságban található a tus becsukásáért felelős gomb. Közepes erősséggel megnyomva jól teszi a dolgát.
Tus kioldó gomb és a csapni való minőségű zsanér
 Maga a tus és a behajtását végző zsanér viszont borzalmasan gyenge anyagból készült. Egy erősebb ütődéstől mérget vennék rá, hogy a zsanér eltörne. Nekem sok használat után sem sikerült legyilkolni, de sok helyről hallottam, hogy eltört. Ezt mindenképpen érdemes cserélni, ha valaki nagyobb igénybe vételnek akarná kitenni.
Szíjakasztó fül, tus behajtott állapotban
 Becsukva a tus fixen rögzül, lötyögés mentesen, egy fém „kampóhoz”. Kinyitásnál a kampót el kell húzni, amit egy rugó visszarak a helyére.
A tus kinyitott állapotban sajnos eléggé ingatag, lötyögős, de nem oldal irányban hanem fel le!!!...
 Az irányzékok erős fémből vannak. Az első irányzékot horizontálisan egy a célzóba épített nyomó „gombbal” lehet , míg vertikálisa csavarva lehet állítani. A hátsó irányzékot csak vertikálisan lehet. Az első célzó hibája, hogy a két félkör nem bírja az erősebb behatásokat. Egyet már sikerült eltörni.
Irányzékok
Első irányzékot érdemes az ütődésektől kímélni
 Az akkumulátort úgy lehet behelyezni a fegyverbe, hogy a tokfedél hátulján lévő nyíláson kilógó, helyretoló rugóhoz rögzített gombot meg kell nyomni. Ez után a tokfedél egy zsanér mentén fölfelé nyitható. Ezt nagyon jó megoldásnak tartom, így nagyon kevés az esély hogy elhagyjuk és könnyebb is visszacsukni. A helyretoló rugóval viszont vigyázni kell, mert egy fém vezető pálcára van felhúzva és a tokfedél felnyitása után hajlamos kilőni magát.

Helyre toló rugó imitáció a vezetővel. hajlamos a kirepülésre, hátrafelé
A pisztoly markolat hajlamos elengedni magát és olyankor lötyögőssé válik. Ilyenkor szerencsére elég csak az alján lévő csillag csavart meghúzni.

Lángrejtő:
Ez gondoltam megemlítem külön. Nem spórolták belőle az anyagot. Nagyon súlyos masszív darab. Egy átalakítóval van felrakva az AK elejére, de ha azt is leszedjük, akkor a szabvány 14mm-es lángrejtők is felszerelhetőek.
Vaskos darab, ajtó belökésére is alkalmas
A Tár:


Véleményem szerint a tuson kívül, ez a replika másik leggyengébb darabja. Narancssárgás színű műanyagból van. Befogadó képessége 350-380 BB. Kinézetével semmi gond nincs, viszont a tár akasztóhoz érő műanyag részével, valamint a felhúzó „fogaskerekével” annál több.
Felhúzó racsni
Nem egy tár adta meg magát már, mert egy kicsit túltekertük a racsnit. Ezen sajnos nem lehet segíteni, valamint ahol rögzül magához a fegyverhez,  igen olcsó műanyag fül van, és hajlamos eltörni. Utána pedig csak a kuka jöhet szóba.
Itt is látszik, hogy erősen elhasználódik

Nincs mese többet kell belőle venni, de nem drágák szerencsére és minden Dboys és Kalash tárral kompatibilis.

Működés:
Elsütése könnyed, és kellemes csattogó hangot hallat. 40-50m-en kellemes a szórásképe, testalakot kényelmesen el lehet találni. Sorozat közben nem mászik arrébb a biztosító kar. Nem hagy ki lövéseket, a tárból egészségesen adagol. Dobozból kivéve 340-360 FPS. Elbírja a nagyobb tuningot is,
de én értelmét nem látom, mivel ez véleményem szerint inkább közelharcokra megfelelő.
Pro és kontra:

Pro:
- kellemes súly
·         - strapabíró festés
·         - jó lőkép
·         - behajtható váll támasz
·          - rögzített tokfedél
·         - ár érték arány
·         - dobozból jó FPS
·         - erős lángrejtő, átalakítóval együtt
·         - infrabak

Kontra:
·          - lötyögős, gyenge puska tus
·         - katasztrofális tár
·         - feliratok hiánya
·         - gyenge gyári motor (a feje gyorsan kopik)
·         - lötyögős első irányzék

Összegzés:
Végeredményben egy stabilan összerakott fegyver a válltámaszt kivéve. Nem egy pont lövő puska, de aki jó CQB karabélyt keres és inkább a keleti blokk megszállottja, annak ez az ideális fegyver.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése