2011. június 17., péntek

KWA Glock 17 Railed Frame GBB

Glock családból a világ fegyverpiacán rengeteg fajta féle van. Éles változatban egy nagyon megbízható műanyag tokos fegyver, amit a világon rengeteg rend fenntartó és kommandós alakulat használ, nagy megelégedéssel.

Természetesen az airsoft világában is ilyen nagy az érdeklődés eme fegyvercsalád iránt. Rengeteg típusa van, még annál több gyártótól. Én jelen esetben a KWA Glock 17-es replikájáról számolnék be.

Doboz fedél
 A doboz fedelén a pisztoly fényképét lehet látni, néhány adattal, valamint külön ki van emelve, hogy ez egy rail rendszerrel ellátott verzió.
A fedelet leszedve találjuk meg magát a pisztolyt 1 db tárral, amely egy fehér nikecel dobozban fekszik. Ezen kívül még volt a dobozban egy kis zacskónyi gagyi sorjás BB (amit érdemes minden kínai replikánál elegánsan az első szelektív műanyag gyűjtőben nyugalomba helyezni), valamint egy nagyon rövid ismertető.
Kb az összes felirat ezen az oldalon található meg

Kivéve a dobozból, meglepően nehéz az egész. Kellemesen össze van rakva. A markolat a sínrendszer műanyagból van, de nem az a csúszós libabőrt kiváltó anyagból, hanem durva textúrájú érdesből. Megfogva kellemes a kézben, nem csúszik  még csupasz bőrfelülettel érintkezve sem. A festése nem kifejezetten szép, de kínai modellhez képest jónak mondható. A fémek festése kb ugyan olyan színű, mint a műanyag részeké és igen jól bírja a használatot.

A szán, a szánakasztó, a külső cső, az elsütő billentyű, az irányzékok, a tárkioldó és a feztelenítő fémből vannak, az összes többi a már előbb említett műanyagból.

A szán hátulja elég széles kihagyásokkal be van vágva, elősegítendő a felhúzását.

A pisztoly markolat mind két oldalán és a hátulján érdesítve, recésítve van a könnyebb megtartás érdekében, valamint a sátor vas eleje is kapott néhány csúszásmentesítő recét.

Ne keressünk biztosítót mert nincs, ahogy az eredeti éles változaton sem. A glock mérnökei elmésen egy elsütő billentyű biztosítást találtak ki. (én azért maradnék a jó öreg colt által megálmodottnál).

Feliratokat ne is keressünk, mert azzal nem állunk jól. 1-2 db írás látható rajta, de az is max a szabályok miatt vannak, mint pl 6mm jelzés.
A szán hátrahúzásakor kellemes meglepetés ér, amikor könnyedén akadás nélkül mozdul hátra és hangos csattanással rögzül a helyén (ha üres tár van benne ugyebár). A szán akasztó és maga a szán is fémből van, így masszívan és pontosan rögzül akasztott állapotban, valamint nem fogja "megenni" a szánt, többszöri használat után sem.
Veszélyes hátsó irányzék
Az irányzékai fémből vannak és csak horizontálisan állíthatóak. Fehér festést kaptak, ami sokat segít a célzásban. Tesztek során 15m-es távolságon fej alakot kényelmesen el lehet találni az irányzék használatával. Itt azonban előjön a replika egy nagy hiányossága, ami már 2 használó vérét is követelte. A hátsó irányzék a szánba süllyesztett fém vájatban van, és semmi más rögzítése nincs. Nehezen mozdul el, de pisztoly táskában való tartásnál el tud állítódni. Ilyenkor a szán vonalán kívül ki tud csúszni (nagyon éles a széle) és ha a recés részre ráfogunk és felhúzzuk a fegyvert, úgy el tudja vágni az ember kezét a visszaugró szán, mint egy éles kés. Ezt mindenképpen rögzíteni kell a helyes beállítás után pl menet rögzítővel.
Fém külső cső a rail-lel


Maga a cső fémből van, és minimálisan lötyög, hátrahúzott szánnál. A replika elején ugye bár, ahogy a dobozon is külön fel van tüntetve, egy szabvány 20mm-es sín van kialakítva. Előnye, hogy pl fegyverlámpát egy mozdulattal fel lehet rá szerelni és nem kopik!!!
A mostani állapotban ahogy lehet látni, már vagy fél éves kiképzésen van túl és nem egyszer lett rá már felszerelve pl fém tartó gyűrű és meg sem karcolta a borítást.







Eddig minden szép és jó, viszont a pisztolynak van egy igen idegesítő tulajdonsága. 100 lövésből kb 5-ször szokta produkálni azt a hibát, hogy a tárajakban lévő BB-t a szán hátrasiklásakor a nozzle valahogy nem a csőbe, hanem a fegyver hátuljába, a belső kakas alá juttatja amitől ugye az elsütés után a szán megakad. Irdatlan idegesítő tud lenni főleg egy harc közben, mivel nem lehet pillanatok alatt szétszedni ezután. Ez nem csak ennél a pisztolynál, hanem szerintem minden KWA Glock 17-esnél előfordul. 3db-ot volt szerencsém folyamatosan használni és ez a hiba mindegyiknél előjött. Megoldás ilyen esetben a feztelenítő 2 oldalon lévő egyszeri lehúzása, a hüvelyűr lemez takarójának benyomása és egy erős rántással le lehet kapni a szánt, ami után megláthatjuk a BB beékelődését. Utána azt már csak ki kell pöckölni.
Jelölve a BB beszorulásának a gyakori helye
Tár:
A tár 26-28 BB befogadására képes, de inkább a 26-ot ajánlanám az elakadás elkerülése érdekében. Masszív fém darab, és ami a lényeg hogy a tár ajak is fémből van és elég strapabíróból. Sikerült tárazásnál pont elejtenem kb 1-1.5m-ről, kicsit meghajlott, de nem tört el. Probléma viszont hogy a tárajak nem cserélhető, mint pl egy marui-nál.
Fém tárajak
Egy töltéssel majdnem 2 tárat ki lehet lőni a fém szán ellenére is. 4 tárat is próbáltam, egyik sem eresztett. Amire oda kell figyelni hogy sok e-shoppon fel van tüntetve, hogy kompatibilis a marui táraival. Pedig nem...
Hop up:
Szán leszedése után állítható.

Működés:
Elsütés után a szán igen meggyőző erővel csapódik hátra (köszönet annak hogy fém és az helyretoló rugó is jól végzi a dolgát). 15-m-en fej alakot, 20-25m-en test alakot minden nehézség nélkül el lehet találni. Gáz felhőt nem ereget. Nagy csattanással vágódik hátulra a szán.
6 hónapos használat után viszont a helyretoló rugó eléggé meggyengült, már nem olyan erővel csúsztatja vissza a szánt, mint az elején, érdemes cserélni.

Szétszedése:
Tár kiszedése után, a fegyver test mind két oldalán a feztelenítőt le kell húzni, és a szánt előre fele lehúzni. Összerakás fordított sorrendben.

Pro és Kontra:

Pro:
  • relatív olcsó
  • fém szán
  • kevés gázfogyasztás
  • rövid távon igen pontos
  • strapabíró festés
  • erős, megbízható tár
  • erős visszarúgás
  • súly
Kontra:
  • kakas mögé beakadó BB !!!!!
  • irányzék elmozdulása
  • feliratok hiánya
  • alkatrész beszerezhetőség hiánya
Összegzés:
Kellemes replikát kapunk a pénzünkért. Elkötelezett Colt pártiként is rengeteget használtam és nagyon jó élményeket köszönhetek neki. Feelinges, jó visszarúgást produkáló oldalfegyver. Kínaihoz képest okosan, igényesen megmunkált. Ha ez a bb elakadásos dolog nem fordulna elő, talán még kiválónak is értékelném. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése