2011. június 23., csütörtök

G&P Red-Dot (30mm átmérő)

A célzás nagyon fontos, gondolom ezt nem kell külön ecsetelni. Már korábban foglalkoztunk nyílt, fém irányzékokkal, most viszont egy zárt red-dotot mutatnék be.
Rendkívül sokat tud segíteni egy ilyen eszköz, főleg hogy két szemmel és tökéletesen lehet használni.
Ezt a célzót már jó ideje sikerült beszerezni és azóta is az elsődleges felszerelésembe tartozik, megbízhatósága, strapabírósága és kinézete miatt. Egy egyszerű apró karton dobozban érkezett, amiben csak egy rövid útmutató volt és 2db gombelem.
Festése jó minőségű sötét olaj zöld, amit csak napon lehet látni, amúgy feketének tűnik, viszont a tartó gyűrű eltérően matt fekete (kb nem is lehet látni a különbséget). Rengeteg bokron áthúztam már és tényleg nem sérült még meg, egy db karcot sem sikerült összeszednie.
 
Egyenként nézve áll magábol a red-dottból, egy 30mm-es átmérőjű, szabvány 20mm-es sínre felrakható szerelék gyűrűből, két védőkupakból, valamint 2 db fém állító tárcsát védő kupakból.
Felnyitva a védőkupakokat látjuk meg a lényeget. A lencsék feltűnően jó képet mutatnak, egyáltalán nem torzítanak.


A célzó jobb felső oldalán találunk egy körbe forgatható kapcsolót, amivel 8 fokozatban lehet állítani a piros pont fényerősségét. Teljes sötétben 1-es fokozaton szemből sem lehet látni a fényt, szikrázó napsütésben pedig teljes fény erősséggel is jól lehet látni a piros pontot. Az állító tárcsa viszont elég kontár módon lett megjelölve, hogy éppen melyik állásban van. Nincsenek számozások, hanem a tetején van egy kb 2mm átmérőjű kis pont, amit nem mindig lehet meglátni és így nem egyszer hagytam napokig állni bekapcsolt állapotban. Én ezt a már bemutatott fluoreszkáló festékkel festettem meg, így mindig látom, hogy melyik állásban van, sötétben és világosban is.
A cél jelölő pontnak egy kis hibája van, hogy nem szabályos kör, ont alakú, hanem jobb irányban egy minimálisan kitüremkedik. Ha egy AimPoint lenne ilyen zavarna, de mivel a célzásba nem szól bele hátrányosan így nem rovom fel nagy hibának.
A tetején és oldalán elhelyezkedő 2 fémkupak alatt találhatjuk a pont vertikális, valamint horizontális állítására szolgáló tekerőt. Egy késsel, könnyen minden egyes fokozatnál érezhetően kattanva lehet állítani.
A Red-Dot elején elhelyezhető kupakban kapott helyet a 2db gomb elem. Hagyományos olcsó elemekkel rendkívül sokáig üzemel.
Két dologra érdemes odafigyelni. Mivel alacsony profilú a szerelék gyűrű, így előfordulhat, hogy maszkban nem tudjuk használni, mert nem tudunk ráfeküdni a tusra, valamint pl MBUS irányzékkal nem lehet használni, aki erre vágyik annak be kell szereznie egy magasabb tartó gyűrűt. Valamint a lencséje nem bírja a BB találatokat, így érdemes azt védeni pl egy műanyag fóliával. Láttam már ugyan ilyen lencsét szétdurranni egy BB találattól.

Összegzés:
 Olcsó és nagyon jó minőségű red-dotrol beszélhetünk, aminek a festése nagyon jól bírja a strapát. Természetesen egy aimpointtal nem mérhető össze, de szerintem 50-70m-en bőven elég. Negatívum, hogy a  pont kicsit deformált, de egyáltalán nem zavaró. Ajánlom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése