2011. június 10., péntek

MI MBUS irányzék TAN

A Magpul cég rendkívül sok katona dolgát megkönnyíti innovatív, strapabíró termékeivel és sok fegyverkedvelő, airsofter szívét megdobogtatja ha kiad valami teljesen új kiegészítőt.
Természetesen ezt egy kínai cég sem hagyná ki, így nagyon gyorsan rábuktak a sikereikre és egyre másra koppintják a Magpul cég termékeit kisebb nagyobb hiányosságokkal.

Jelen alanyunk a Magpul MBUS irányzék kínai replikája.

A csomag egy sima simis tasakban érkezett. Semmi csilli villi leírás, csak maga a termék, vagyis az első és a hátsó irányzék. Ami elsőre feltűnik az a színe, mely azért árnyalatban jóval eltér a megszokott TAN színtől, sokkal világosabb. Anyag használatra masszív műanyag, viszont a felülete kicsit csillogós, de nem a zavaró szinten.

Első nézet
Az irányzékok első felére nagy betűvel fel van írva hogy MBUS. Azonban ezeken kívül más magpultol származó írás nem található. Ahol a cég logója lenne, ott egy MI felirat látható. A komplett test műanyagbol van, kivételt képeznek ezek alól a célgömb, céltüske, valamint a felfogatáshoz szükséges imbus csavarok.
Hátsó nézet
Mind a két irányzékot két-két oldalt található egy fül, amit (elég az egyik oldalon) ha lefele megnyomunk, egy kis rugó segítségével felpattan. Ennek a lényege, hogy az irányzék a fegyverre felszerelve lehet fektetett állásbán is. Így optika használatakor nem lóg bele a célfelületbe, viszont az optika eltávolításával egy mozdulattal felállíthatóak és onnantól teljes értékű célzóként funkcionálnak. Holo-Sight-tal, magas profilú red-dotokkal együtt is lehet használni, sőt rendkívül meg is könnyíti a célzást. Viszont alacsony profilú red-dotoknál sajnos nem funkcionál, mert túl lóg a célzó felületen.

Kioldó fül
A hátsó irányzék ugyan úgy mint az első egy imbus csavarral rögzül a szabvány 20mm-es sínre. Állítható mint vertikálisan, mint pedig horizontálisan. Masszívan áll a sínen, nem lötyög.
Hátsó irányzék
Az első irányzék illesztése megegyezik a hátsóéval. A céltüskét fel-le lehet állítani oly módon, hogy a komplett tüskét tudjuk beletekerni a célzó testébe pl egy fogóval. Itt viszont már vannak problémák. A céltüske kb 4-5mm-es kilengést produkál, ami célzásnál igen zavaró tud lenni. Ezt kis ügyeskedéssel szigetelő szalaggal meg lehet oldani.
Első irányzék
Összességében jó választás az MBUS célzó. Könnyen felszerelhető bármilyen 20mm-es sínre. Egy mozdulattal fel lehet nyitni, és nem utolsó sorban jól néz ki a puskán. Ajánlom irányzék nélküli M4-esekre, de akkor is kiváló, ha csak hátsó irányzéknak használjuk. A színe kicsit elüt a megszokottól, de ezt csak direkt kutakodó szemmel lehet észrevenni.
Felnyitott állapotban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése