2011. június 23., csütörtök

Sansei Maszk

Airsoftban a legnagyobb hangsúlyt a szem védelmére kell helyezni. Ezt nem lehet egy legyintéssel a elintézni, mert a csont összeforr, a fog újból építhető, de egy kilőtt szem örökre úgy marad. Kismillió fajtája van a szem védelemnek, maszkok, szemüvegek formájában. Én most egy rácsos kivitelt mutatnék be, ami az arcot is védi egyben.
Egy sima zacskóban lehet beszerezni, se útmutató, csak néhány szivacs darab. A komplett maszk két részből áll össze, szemüveg és az arc védő része. A szemüvegen van a gumipánt rögzítésének a helye. Anyagát tekintve vékony rugalmas műanyag, míg a szemüveg pereme végig rugalmas gumi, a rács természetesen fém.
Színe sötét, olaj zöld, de lehet kapni acu, marpat és a jó ég sem tudja hány színben még.
Az orrnyeregnél nincs semmilyen szövet, szivacs réteg, ami kényelmesebbé tenné a viselését, így előfordulhat hogy kidörzsöli a bőrünket. Érdemes a hozzá kapott vékony réteg szivacsot ráragasztani.
Lyukacsos borítás, hogy még jobban szellőzzön
Nagy előnye a Sansei-nek, hogy nem párásodik a rácsos kialakítás miatt, viszont gyengébb vényviszonyok között sokkal rosszabb látást tesz lehetővé, mint a lencsék. Erre megoldást nyújthat ha a rács belső felét fehér színnel lekenjük, kb 50%-os javulást fog eredményezni.
Ez egy teljes maszk, viszont ettől eltérően nem védi teljes hosszában az arcot. Átlagos fej méretnél az áll csúcsát szabadon hagyja, ami kellemetlen találatokhoz vezethet.

Az alsó és a szemüveg részt apró műanyag bolhák tartják egyben, amiket erősebb használat mellett könnyen le lehet amortizálni, és ha ezek nincsenek, akkor külön fog válni. Ugyan ez a helyzet a szemüveg keret és a rács összeillesztésénél is. Igen gyorsan eltörnek a rögzítő bolhák. Apró kötegelővel, vagy dróttal viszont össze lehet fogatni. A célnak megfelel, bár nem szép.
Bolhák törése utáni rögzítés dróttal
A legnagyobb gondja viszont, hogy a fém rács a gumi tartó keretből hajlamos kicsúszni és ilyenkor 1cm-es!!!! rés is keletkezhet, ami kb egy szem elvesztésének felel meg. Ezt meg lehet oldani hogy erős ragasztóval a vájatot be kell kenni és utána beleilleszteni a rácsot. Ezt kb fel sem tudom fogni hogy lehet megengedni egy olyan eszköznél aminek az elsődleges célja a szem védelme. Ez mindegyiknél előfordul, pedig mondhatom használtam már 20-30db-ot.
Ezek nem lyukak, hanem a rács behorpadásai!
A rács, a hiedelmektől függetlenül bizony iszonyatosan bírj a gyűrődést. A képen látható darab, majdnem 1 éve kapja a kiképzést. Kapott már sorozatot 1m-ről 380 FPS-sel is és jelentem, mindent kibírt. Ahogy említettem, rengeteg megfordult már nálam és egyik sem lyukadt ki. A rácsok között a szemek kellően kicsi távolságra vannak, a szétrepedő BB sem kerül bele.

Nagy nyílt terepekre, erdőbe nem ajánlom, mert nem lehet tőle célozni,de CQB-kra ajánlom mindenkinek. Ha a gyenge rögzítéseket megcsináljuk egy jó maszkot kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése